IDÉZETEK 2.

 

 

"A szivárvány a természet csodálatos tüneménye, amely számtalan festőt, költőt megihletett (például Arany János: A gyermek és a szivárvány), valamint számos fizikus tanulmányozta a jelenséget...Végső soron a szivárvány létrejötte annak tulajdonítható, hogy az elektromágneses tér (fény) egy közel gömb alakú vízcseppen szóródik." (Cserti József)

 

"Microlithiasis. Mindkét herében elszórtan számtalan apró echodenz képlet figyelhető meg." (Jakab Zsuzsanna)

 

"A canaliculusok általában 2-3 hepatocytával érintkeznek, nagy felületet képeznek a belsejüket beborító microvillusok által. E nagy felületű membránok felszínén élénk anyagcsere folyik, melyet számos, ún. membránenzim irányít. Gyakorlati szempontból legfontosabbak az ALP, GGT és LAP enzimek, melyek aktivitásának emelkedése a szérumban elsősorban az epe elfolyásának akadályozottságát és kevésbé érzékenyen a májparenchyma károsodását jelzik."(Nemesánszky E.)

 

"Gyakorlatilag nem fordulhat elő akut hepatitis a transzaminázok aktivitásának fokozódása  nélkül. Ilyen esetekben a szérum ALAT-aktivitása rendszerint magasabb, mint az ASAT-értéke." (Nemesánszky Elemér)

 

"A transzferázok meghatározásának diagnosztikus értéke fokozható, ha az ASAT/ALAT hányados változásait is figyelembe vesszük.. Ez az arány egészségesekben kissé nagyobb, mint 1. A máj akut károsodásakor az index akár a felére is csökkenhet. A krónikus májbetegségek, illetve a cirrhosis az ASAT/ALAT arányt nem befolyásolják karakterisztikusan. Alkoholos etiológiájú májbetegségekben viszont a magas ASAT- aktivitások miatt az index értéke általában fokozódik."(Nemesánszky Elemér)

 

"Újabban az ultrahangvizsgálatot javasolták az acut appendicitis diagnosztikájára. A tágult, folyadékkal telt, vastag falú, fixált helyzetű appendix nagyon gyanús appendicitisre." (D. F. Caroline 1990)

 

"A képalkotó vizsgálat nem mindig tud pontos diagnózist adni, mert a vékonybél a különböző inzultusokra korlátozott módon reagál." (D. F. Caroline és D. D. T. Maglinte)

 

"A bokasérülések nagyon gyakoriak. Ezt a  viszonylag kis ízületet az egész testsúly terheli." (H. Rosenbaum)

 

"Szintetikus ACTH-val a természetben előforduló molekula törtrészével kiváló terápiás hatást lehet elérni. Emellett elvileg is hallatlanul érdekes tény, hogy a szervezet "luxusmolekulákkal" dolgozik. Ha az inzulinmolekulákkal kapcsolatban is "ki tudjuk hámozni" a nagy polipeptidmolekulákból a kis effektív csoportot, kezelhetetlen diabetesesek válhatnak beállíthatókká és talán a másodlagos érbetegségeket is vissza tudjuk szorítani. "(Hankiss J.) 

 

"Akromegáliás térd, erősen kiszélesedett ízületi rés, amelyben kezdődő degeneráció jelenként jobb oldalon vákuumjel, az ízfelszínek peremei megvastagodtak, az eminentiák deformálódtak." (Forgács S.)

 

"Akromegáliás kéz, tágult ízületi rések, deformált epifízisek, a körömnyúlványokon vaskos, az ujjpercek diafízisein finomabb perioszteális felrakódások." (Forgács S.)

 

"22 éves hypogonadismusban szenvedő beteg térdfelvétele; gracilis, csökkent mésztartalmú csontok; nyitott epifízisek." (Forgács S.)

 

"A jobb fossa iliacába érő Riedel-lebeny. Két epekő." (Janett Murfitt)

 

"Ismeretlen eredetű magas kreatin-kináz (CK) aktivitások hátterében tumor állhat." (Nemesánszky Elemér)

 

"A máj zsírtartalmának növekedése lehet több kórkép kísérő jelensége (pl. diabetes mellitus, obesitas, krónikus alkoholizmus), de előfordulhat esszenciális metabolikus anomaliaként is. A májszövet normálisan 4-5% körüli zsírtartalma esetenként akár 75%-ra is felemelkedhet." (Nemesánszky Elemér)

 

"A máj által termelt albumin mennyisége naponta kb. 10-12 g. Ez a maximális szintetikus kapacitás 1/4 részét jelenti." (Nemesánszky Elemér)

 

"Májcirrhosisban az alacsony albuminszintézis a normál szint 1/3-ára (napi 3-4 g) csökken." (Nemesánszky Elemér)

 

"Felnőtt egyénekben napi kb. 10 g albumin szintetizálódik. Ebből számítva az derül ki, hogy minden egyes májsejt másodpercenként kb. 5000 albuminmolekulát képez."(Kelemen Endre)

 

"Lokalizáció tekintetében a mediastinalis teratomák 99%-a az elülső mediastinumban fordul elő." (Besznyák István, Szende Béla és Lapis Károly)

 

"Mai ismereteink szerint a thymus szerepe az immunreaktív készség fenntartásában és a neuromuscularis transmissio szabályozásában van." (Besznyák István, Szende Béla és Lapis Károly)

 

"Sajátos sejttípus a Hassal-testek közelében, többnyire a velőállomány centrális részében elhelyezkedő, nagy, kerek, eozinofil plazmájú, a vázizomzatra emlékeztető csíkoltságú, myoid sejtnek nevezett sejt. 1964-ben vált ismertté, hogy a thymus velőállományának ezen sejtjei myasthenia gravisban szenvedő betegek szérumával reagálnak éppúgy, mint a vázizomzat." (Besznyák, Szende és Lapis)

 

"A thymus tumorai igen jelentős százalékban tünetmentesek. Ez a tény, valamint az, hogy a thymus betegségeire utaló specifikus tünet - bizonyos mértékig eltekintve a myasthenia gravistól - nincs, érthetővé teszik, hogy az esetek zömében a szűrővizsgálatok vagy egyéb okból végzett mellkas röntgenvizsgálatok során észlelt elüldő mediastinalis árnyék alapján merül fel csak a thymus tumor vagy hyperplasia gyanúja." (Besznyák, Szende és Lapis)

 

"A lobus venae azygos valójában nem számfölötti lebeny, hanem részben kettéosztott jobb felső lebeny." (Besznyák, Szende és Lapis)

 

"A germinatív tumorok, ill. a seminoma megjelenését a mediastinumban többféleképpen magyarázzák anélkül, hogy eredetét pontosan magyarázni tudnák." (Besznyák, Szende és Lapis)

 

"A thymomák osztályozása nehéz feladat." (Szobor Albert)

 

"Anyagunkban a thymus tumorok ultrastrukturális képe meglehetősen változatos volt." (Szobor A.)

 

"A thymectomia, a thymus teljes exstirpációja eddig a leghatékonyabb és legszélesebb körben alkalmazott kezelés myasthenia gravisban." (Szobor A.)

 

"Egy magyar citosztatikum, a mezileritrit bizonyult a legjobbnak i. v. injekció formájában alkalmazva...Ez a kitűnő citosztatikus szer, amely beadás után rövid időn belül hatékony és alig van mellékhatása, többé nem hozzáférhető." (Szobor A.)

 

"Denny-Brown professzor a kórház folyosóján azt mondta Mary Walkernek: "Nos a myasthenia gravis olyan, mint egy curare mérgezés."Mary Walker azt gondolta: "Ha ez a betegség a curare mérgezésre emlékeztet, akkor miért nem próbálunk meg fizosztigmint adni, ami a méreg ismert antidotuma?" Kipróbálta és a hatás azonnali és drámai volt. Az eredményt a Lancetnek írt levélben publikálta 1934-ben." (Szobor A.)

 

"Tompa hasi trauma után 3 héttel a pancreas farki régiójában éles határú cisztózus  képlet látható." (Harkányi Zoltán)

 

"A vena poplitea az arteria felett helyezkedik el, fordítva, mint a comb mélyvénás értörzse." (Harkányi Z. és L. Needleman)

 

"A csigolyák harántnyúlványai akadályozzák, hogy az a. vertebralist folyamatosan lássuk." (Harkányi Zoltán)

 

"Acromegaliás kéz  kézujjak összes lágyrészeinek homogén megvastagodásával. Feltűnően széles röntgenízületi rések az MCP ízületeknél. Csontos kinövések az ízületi porc-csont határon, extrém esetben "arthrosis (osteophyták!) széles ízületi réssel" röntgenképéhez vezethetnek. Az acromegalia további röntgenjelei: a kis csövescsontokon, így a metacarpusokon a kompakta kiszélesedése. Az I. MCP ízületnél a medialis szezamcsont mm-ben mért hosszanti és haránt átmérőjének szorzata >30. (W. Dihlmann)

 

"Acromegalia, "arthrosis széles ízületi réssel" képe." (W. Dihlmann)

 

"Kiterjedt subcutan lágyrésztophusok köszvénynél. Intraarticularis (DIP, IP) és csonttophusok is láthatók." (Dihlmann)

 

"A zsír különleges szövet, a röntgensugarak számára is." (Dihlmann)

 

"A köszvény és RA társulása oly ritka, hogy a két kórfolyamat szinte kizárja egymást." (Mituszova M.) 

 

"Az affektív pszichózisok befolyásolása elektrolitokkal (Li, Rb) annyiban hosszú múltra tekint vissza, hogy már a régi görögök is tudták, hogy egyes források kedvező hatásúak a pszichotikus izgatottságra. Későbbi analízisek igazolták, hogy ezeknek a forrásoknak magas volt a lítium tartalma. 1949-ben Cade tisztázta, hogy a lítium a mániás állapotot normalizálhatja." (Gárdos Gy., Szász I. és Sarkadi B.)

 

"Az arteria falának meszesedése az öregedés univerzális kísérő jelensége. Ha a beteg fiatal, akkor az okot kell keresni pl. hiperkalcémiát vagy hiperkoleszterinémiát." (Starer)

 

"Az idegek meszesedése rendkívül ritka, előfordul leprában és neurofibromatosisban." (Starer)

 

 "A röntgenképen a szövetek tömörségének (denzitásának) öt tartományát tudjuk megkülönböztetni. Ezek a legerősebbtől a leggyengébbig terjedő sorrendben:

- fém- vagy kontrasztanyag árnyék

- csont- és mészárnyék

- folyadék- vagy lágyrészárnyék

- zsírárnyék

- levegő- vagy gázárnyék." (Fráter L.)

 

 "Egy adott fokozatú denzitás nem jelenti azt, hogy csakugyan a róla elnevezett szövettől származik: vékony rétegben, tehát lapjáról, egy acél borotvapenge is ugyanannyi sugarat nyel el, mint egy tömegesebb izom. A tüdő érképletei viszont azért adnak részletgazdag képet, mert nagy a sugárgyengítési különbség közöttük és a levegő között." (Fráter L.)

 

"Bonyolítja a helyzetet a rétegvastagság belejátszása is: megfelelő vékonyságú rétegben lágyrészárnyékot adhat az alumínium vagy akár az arany, viszont a túlságosan vastag folyadékréteg árnyékába belevész a csontoké is. A röntgenkép sugárexpozícióbeli különbségeket ábrázol, eredeti térbeli elhelyezkedésük sajátos vetületeinek megfelelően." (Fráter Lóránd)

 

" A tüdődiagnosztika természetes kontrasztanyaga az intraalveoláris és endobronchiális levegő. Különbséget kell tenni a tüdő fokozott és csökkent levegőtartalma között." (Horváth Ferenc)

 

"A DNS kettős száltörés sokkal ritkábban fordul elő, mint az egyszáltörés. Az előbbi okoz súlyos sejtkárosodást, sőt sejtpusztulást." (Mózsa Szabolcs)

 

"Mai ismereteink szerint a DNS károsodás felelős a biológiai sugárhatásért, ez tehát a legkritikusabb "céltábla", de a maghártya és az enzimek sérülése is valószínű. Ha az ionizáció közvetlenül a kritikus "céltáblában" jön létre, ez a közvetlen (direkt) sugárhatás. Ha a sugárhatást szabad gyökök (főként vízből eredők) váltják ki, ez a közvetett (indirekt) sugárhatás." (Kuhn Endre)

 

„A D0-dózis értéke a sejtnek mintegy a sugárérzékenységét jelzi.” (Kuhn Endre)